Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Kis­boltokat a Gombába!

2010/09/04
By admin

A legutóbbi testületi ülésen zárt ajtók mögött kívánták megtárgyalni a Gomba hasznosításának ügyét, de végül visszavonták az előterjesztést. A civilek szerint jó, hogy nem született döntés, mert így még figyelembe vehetik a lakosság javaslatait a Gomba épületének funkciójára.

A Gomba tervpályázatában a melegkonyhás sörözőt, kávézót, illetve diák kulturális klubot jelöltek meg. A körtérre a lakosság nem kíván sörözőt-éttermet, és nem jó ötlet az önkormányzati kiállítóterem sem, mert a környéken nem lehet parkolni. Ezt dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, szóvivője, és – nem utolsó sorban – kerületi lakos írta le abban a nyílt levélben, amelyet a polgármesternek küldött.

Úgy véli, bár a Gomba látványterveiről megkérdezték a lakosságot, a legfontosabból, a funkciók meghatározásából kihagyták az embereket. – A hasznosításra vonatkozó önkormányzati előterjesztésben két variációból lehetett választani. Az egyiket különféle hivatkozásokkal kizárták, a másikat pedig kiemelt betűvel szedték. Már az elfogadás előtt elkészült a hozzá tartozó koncessziós szerződés is, amely a mellékletbe került. Az előterjesztésben szabálytalanságok vannak, a szerződés hasonlít a Hadik kávéházzal kötött megállapodáshoz, így itt is több százmilliós értékvesztés érheti a kerületet – fejtegette Csizmadia.

A civilek javaslatokkal is éltek. Szerintük a Gomba – az átmenő forgalomra és a turistákra gondolva – kisebb alapterületű, helybeni fogyasztásra is alkalmas kialakítású üzleteknek adhatna helyet, ahol főleg élelmiszerjellegű (tej-, sajt-, pékáruüzlet, húsbolt, reggeliző, kávézó) magyar termékeket árulhatnának. Előre csomagolt, konyhakész szalámik, delikátok, savanyúságok, lekvárok, mézfélék, gyógynövények árusítására, illetve friss zöldségeket-gyümölcsöket kínáló üzletekre, virágboltra, hírlapboltra és kiegészítő kisboltokra lenne szükség. – Ez a struktúra kielégítené a munkába és a hazasiető emberek igényeit, és lehetőséget adna a kerületi kisvállalkozásoknak is, a multikkal szemben – vélekedett a civilek képviselője.

Molnár Gyula közleményében kijelentette: a CÖF „álcivil szervezet”, amely nem vesz tudomást 16 ezer ember véleményéről, akik a Gomba-tervekre szavaztak. A polgármester a legutóbbi testületi ülés előtt egyeztetett a civil szervezetekkel, majd levette a Gomba ügyét a napirendről, és készen áll a további tárgyalásokra. A metróépítők 2011 őszén vonulnak le a területről, ezért mihamarabb döntést kell hozni, hogy a tér a beruházás befejezésével egy időben elnyerje végső arculatát. Hozzátette: politikai viták miatt a Gomba nem maradhat ebben a méltatlan állapotban.

Csizmadia László felhívta a figyelmet arra, hogy a Civil Összefogás Fórumot országos szinten 1200 civil szervezet támogatja. A Gombával kapcsolatos előterjesztés miatt pedig 14 kerületi egyesület tiltakozott azért, hogy halasszák el a döntést, mert az nincs jól előkészítve.

Helyi Téma : Brockhauser Edit   
2010. július 07.

Tags: ,