Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

KULTURÁLIS VÁROSKÖZPONT: Galériák nyílnak a kerület szívében

2010/09/06
By admin

Kortárs képzőművészet a Bartókon

 

Idén öt új képzőművészeti galéria költözik a Bartók Béla útra, és ezek már a Móricz Zsigmond körtér és a Gellért tér közötti területen kialakuló kulturális városközpont részeként működnek majd. Még ebben az évben megnyílik egy kortárs művészeti központ, egy fotóművészeti kiállítótér és műterem, valamint a galériák mellett két új kávézó és egy bortéka is fogadja vendégeit.

 

Az öt helyiséget azok a társaságok működtetik, amelyek sikeresen pályáztak az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti jogára.

Újbuda Önkormányzata öt képzőművészeti galériával írt alá bérleti szerződést eddig üresen álló, Bartók Béla úti helyiségekre. Egy sikeres pályázó időközben visszalépett, így az eredeti tervekben szereplő hat bérbe vehető üzlethelyiségből most öt sorsa dőlt el. A közéleti személyekből, művészekből és építészekből álló Társadalmi Érték Testület (TÉT) választotta ki a 33 beérkezett pályamunkából a legjobbakat. Az új  galériatulajdonosok vállalták, hogy ez év végéig megnyitják üzletüket. Művészeti profizmus és misszió – 1997-ben az akkor még felújításra váró IX. kerületi Ráday utcában nyitottuk meg a galériánkat – meséli Faur Zsófia, a Bartók Béla út 25. szám alá költöző Ráday Galéria tulajdonosa. – Az átköltözésünk egyik oka az, hogy ez az üzlethelyiség nagyobb, az általában nagyméretű kortárs műveket itt sokkal kényelmesebben tudjuk bemutatni. A döntésben az is szerepet játszott, hogy a Ráday utcában mára túlsúlyba kerültek a vendéglátóhelyek, egy profi galéria számára ez már nem megfelelő közeg. A Ráday Galéria egyébként a Magyarországon mindössze 10–15-re tehető professzionális galériák egyike, azaz nemzetközi viszonylatban is a helytálló társaságok közé tartozik. A világszínvonalú művészeti tevékenység alapfeltétele, hogy a rangot adó külföldi kiállításokon és vásárokon is jegyezzék az adott galériát.

Ennek viszont szigorú követelményei vannak, csak a tisztán képzőművészeti funkciót betöltő galériák tartozhatnak ebbe a körbe, vagyis semmi más, például vendéglátás sem működhet a galériával egy helyen. A Bartók Béla úti helyszínre – ahogy ez megszokott – nemzetközi szaktekintélyek, nagyvásárok és – kiállítások szervezői is ellátogatnak majd, hogy saját szemükkel is meggyőződjenek annak alkalmasságáról. Ennél fogva a tét most óriási a Ráday Galéria számára, hisz az átköltözés után is biztonságos körülményeket kell kialakítani a magyar kortárs képzőművészek menedzseléséhez, ami rengeteg munkát, időt, pénzt és energiát emészt fel. Faur Zsófia a kulturális városközpont tervei kapcsán elmondta azt is, hogy a világ nagyvárosai mind rendelkeznek hasonló művészeti központtal, mely koncentrált kínálatával jóval több művészet iránt érdeklődőt vonz, mint a szétszórtan működő kiállítótermek. A Ráday Galéria tulajdonosa azt reméli, a Bartók Béla út is rendelkezik majd ezzel a vonzerővel, amit az egyszerre nyitó és együttműködő kiállítótermek jelentenek. A Ráday Galéria egyébként most a Paris Photo 2010-re készül, amelyet novemberben a Louvre-ban rendeznek.

– A Három Hét kiállítótér és fotóműterem megnyitásával, alkalmazott fotóknak és grafikáknak szeretnék teret adni – mondja Glázer Attila, aki maga is alkalmazott fotográfus. – Szeretném, ha ez egy pezsgő, élettel teli hely lenne, ahová nem csupán kiállítás-megnyitók és egyéb szervezett események alkalmával térnek be az emberek. Szeretném, ha passzív kiállítótér helyett ez egy találkozási pont lenne, ahol mindenki jól érzi magát. Én még mindig töretlenül naiv ember vagyok, hiszek abban, hogy itt kialakulhat egy „minipárizs”, hogy a Bartók Béla út a közeljövőben tényleg csak kétszer egysávos lesz, hogy padok kerülnek az utcára, ahol az emberek beszélgetnek.

Részemről ez egy hosszú távú terv, ha úgy tetszik, egy misszió, és mint ilyen, nem években, sokkal inkább évtizedekben mérendő. Az alkalmazott műfaj művészeit kívánom bemutatni, támogatni és felfedeztetni a közönséggel, hiszen ők azok, akik eddig is – a mindennapi munkájuk révén – nagy hatással voltak/ vannak vizuális kultúránkra, és közülük sokan kiemelkedő művészeti kvalitással bírnak. Egyéni – nem magazinoknak készített – alkotói munkáik sokszor legalább olyan értékes művészetet mutatnak, mint az úgynevezett magasművészet képviselőinek alkotásai. És nem utolsósorban az ember elismerésre vágyik. Én is így vagyok ezzel. Szívesen veszek részt olyan dologban, amelynek a sikere garantált, már csak a résztvevő művészek miatt is – mesél saját motivációjáról Glázer Attila, aki már a Bartók Béla út 37. alatti helyiség átalakításán dolgozik. A Ráday Galéria és a Három Hét kiállítótér és fotóműterem mellett a Bartók Béla út 2. szám alá költözik a Simon és TemplArt Kft. galériája és kávézója, a Bartók Béla út 8. alá a Vincze ART Bt. Kortárs galériája és bortékája, a Bartók Béla út 11–13.-ba pedig a Godot Közhasznú Kft. galériája és kávézója. Szigorú szabályok kedvezménnyel Újbuda Önkormányzata tavaly írta ki a pályázatot a hat üresen álló önkormányzati üzlethelyiség bérlésére úgy, hogy világos legyen a pályázók számára, olyan bérlők kapnak itt lehetőséget, akik vállalják a kockázatot és elsőként nyitnak galériát, múzeumot, antikváriumot, illetve egyéb, kulturális értéket megjelenítő intézményt a Bartók Béla úton. Az öt bérleti jogot nyert pályázóval az Önkormányzat olyan szerződést kötött, amely szabályozza a galériák működését és fenntartását. Egyebek mellett a helyiségek belső és külső felújításának körülményei, minősége és menete is szabályozott. Azok a házak, amelyekben ezek a helyiségek vannak, helyi védettség alatt állnak és homlokzati felújításon esnek át. Az új üzletek portáljának a megújult homlokzatokhoz kell illeszkednie. A helyiségek belső építészeti színvonalának pedig, ahogy a szolgáltatások színvonalának is, a legmagasabb minőségi

kategóriát kell elérnie. Ennek megfelelően a belső építészeti terveket szakmai zsűri nézte át és hagyta jóvá. A homlokzati felújítást Újbuda Önkormányzata, a portál megépítését és a belső

építészeti munkát pedig a bérlő állja. A szerződéskötéstől a befejezésig maximum fél év telhet el. Bernáth Attila, a kulturális városközpont program koordinátora fontosnak tartja, hogy minden egyes nyertes pályázó úgy írta alá a szigorú szabályokat tartalmazó, ám komoly, esetenként akár 95 százalékos bérletidíj-kedvezményt garantáló szerződést, hogy pontosan tudta, mit vállal, egyrészt a tevékenység tartalmi szabályait, másrészt a költségek és határidők pontos részleteit illetően. Következő számunkban bemutatjuk a BME tanulmányát, amely a városrész közlekedésének lehetséges fejlesztéséről szól.

                                                                                2010.08.11. Újbuda újság  Bárczy Andrea

A homlokzat felújítását az Önkormányzat vállalja, a portál rendbetétele a bérlő dolga

Bartók B. út 11–13., ma még így néz ki…

Tags: ,