Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Politikai játékszerré válhat a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

2010/09/06
By admin

Újbuda önkormányzata visszautasítja, egyúttal határozottan cáfolja azt az „álcivil” állásfoglalást, mely szerint a XI. kerület a lakosság bevonása nélkül döntene a Móricz Zsigmond körtéri Gomba átépítéséről. Újbuda szerint a Civil Összefogás Fórum önös érdekből a kerület legfontosabb fejlesztését veszélyeztető, újabb politikai játszmába kezdett.

 

A Népszabadság többször is beszámolt a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéri műemléképület, a Gomba tervezett átépítéséről, melyet széles körű szakmai és lakossági egyeztetés előzött meg az elmúlt évben. A fejlesztéssel kapcsolatban azonban a minap közleményben fejezte ki aggályait a Civil Összefogás Fórum (CÖF). (A tömörülésnek számos, a honlapjuk szerint 1069 – többnyire jobboldali – szervezet a tagja, egyebek mellett a Trianon Társaság, a Történelmi Vitézi Rend Egyesület, több polgári kör, köztük például a Wass Albert Polgári Kör és a Polgári Körök Országos Szövetsége – a szerk.)

A CÖF elfogadhatatlannak tartja, hogy – szerintük – a civilek bevonása nélkül döntsenek a Gomba felújításáról. Csizmadia László, a CÖF  alapító szóvivője szerint a Móricz Zsigmond körtér sorsa nem „helyi ügy”, hanem az egész főváros, és ezáltal az ország ügye is. Ez is indokolja, hogy erről a beruházásról ne „fél kézzel”, és a civilek bevonása nélkül döntsenek. Nem lehet “kipipálni” a civil részvételt azzal, hogy egy részletkérdésről formálisan megkérdezik a lakosságot, és minden egyébről a kerületi vezetés dönt. Magyar, budapesti és XI. kerületi polgárként tiltakozunk ez ellen a jól ismert eljárás ellen.

Csizmadia László úgy véli, a terveztetés megrendelése előtt ténylegesen, és nemcsak formálisan, fel kellett volna tárni az érintett polgárok álláspontját és valós szükségleteit. Ehelyett éppen a legfontosabb civil kompetenciába tartozó kérdésből, a szolgáltatási funkciók meghatározásából kimaradt a lakosság. A megvalósíthatósági terveket – újabb pénzért – feltehetőleg át kell majd dolgoztatni. Nem világos a két versenyző terv árának és értékének összehasonlítása sem.

Minderre reagálva Újbuda önkormányzata arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Gomba épületének felújítása az átlátható közösségi térfejlesztés egyik legpozitívabb példája az elmúlt évtizedekben. Ezért a kerület nem engedi, hogy ebben az érzékelhetően és érthetően feszült politikai hangulatban olyan civilnek álcázott szervezetek, mint a CÖF, mely elfogult hittérítőként világosan politikai szervezetként működik, beáldozza a Gombát, és ezzel megfossza Újbuda lakóit attól, hogy a kerület egyik szimbóluma mihamarabb új, méltó arculatot kapjon. Az önkormányzat maximálisan eleget tett annak az igénynek, hogy széleskörű egyeztetés és alapos szakmai előkészítés után kezdje el a Gomba felújítását. Ennek bizonyítéka az a 16 ezer lakossági szavazat is, mely idén tavasszal érkezett a nívós építészekből és várostervezési szakemberekből álló szakmai zsűri és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) által kiválasztott tervekre. Az álcivil szervezet úgy látszik, nem akar tudomást venni ennek a 16 ezer állampolgárnak a véleményéről,

A XI. kerület emlékeztet arra, hogy tavaly ősszel csaknem száz tervpályázat érkezett a Gombára. A polgárok nagyszámú aktivitása is igazolja, hogy érdemes volt kikérni a lakosság véleményét. Idén tavasszal egy hónapon át lehetett szavazni a tervekre a www.ujbuda.hu honlapon, a 80 ezer példányos Újbuda újságban és a Helyi Témában megjelent szavazólapon, melyet a kerületben több helyen is kihelyezett gombákba lehetett bedobni. Ez idő alatt a tervezők szakmai fórumokon mutatták be a terveiket. A CÖF-nek valószínűleg az is elkerülte a figyelmét, hogy az önkormányzat tavaly ősszel megjelentetett egy kifejezetten a Gomba terveit bemutató könyvet, hogy az Allee bevásárlóközpontban télen két hónapon át több ezren voltak kíváncsiak a terveket bemutató kiállításra, valamint, hogy az ott szervezett lakossági fórumra csaknem száz, a Móricz Zsigmond körtéren élő lakó jött el, és mondta el észrevételeit.

Újbuda nem tud mit kezdeni az álcivilek „most nem”, „semmit sem” hozzáállásával, hiszen ezek a megnyilvánulások csak arra jók, hogy a műemléki Gomba épülete ebben a mostani méltatlan állapotában maradjon. „Azt tudjuk, hogy mit és kitől nem akarnak, de azt még nem közölték, hogy tulajdonképpen mi az, amit akarnak” – szögezi le a az önkormányzat. Egyúttal emlékeztet arra, hogy Molnár Gyula, Újbuda polgármestere a május 20-ai testületi ülés előtt egyeztetett a civil szervezetekkel, majd ez után levette a Gomba kérdését a napirendről. Az önkormányzat ugyanakkor készen áll a tárgyalásokra, hiszen az épület és a kerületiek érdeke, hogy mihamarabb döntés szülessen. A metró kivitelezői 2011 őszén vonulnak le a területről, ezért kell meghozni a végső döntést a megvalósuló tervről és a kivitelezőről, hogy a tér a beruházás befejezésével egy időben elnyerje végső formáját.

Nol.hu 2010. junius 10.

Tags: , ,