Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Ráday utcává alakítanák a Bartók Béla utat

2010/09/07
By admin

 

Budáig nyújtanák a pesti belvárost a XI. kerület vezetői: Újbuda irányítói úgy gondolják, hogy a Bartók Béla út meghosszabbított gyalogostengely lehetne, így ha a Váci utcából és a Kiskörútról a Szabadság hídon átsétálnak a turisták, akkor egy új kulturális negyedben találnák magukat. E negyedben a pesti Falk Miksa és Ráday utcákhoz hasonló képzőművészeti központot vizionálnak a XI. kerületi városatyák.

 

 

Kulturális negyedet alakítana ki a XI. kerületi önkormányzat az egyik legforgalmasabb délbudai út, a Bartók Béla út belbudai szakaszán - az erről szóló önkormányzati előterjesztést nagy többséggel fogadta el a közelmúltban a kerület képviselőtestülete. A koncepció szerint a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között képzőművészetekre és részben a zeneművészetre specializálódott boltok létesülnének.

A kulturális negyed ötletét sokan megrökönyödve fogadták, hiszen a szűk Ráday és Falk Miksa utcákhoz képest a Bartók Béla úton csak úgy hömpölyögnek az autók, a buszok és a villamosok. A Falk Miksa utca antiküzleteihez és a Ráday kortárs galériáihoz hasonló funkciók meghonosítása pedig a mostani gazdasági válságban igencsak bajosnak tűnik.

Peep-show és italkimérés nem lesz

Az érintett újbudai területeken antikvitásüzletek, antikváriumok, művészeti kellékboltok, művészellátók, minőségi ajándékboltok megtelepedését várják az elfogadott koncepció szerint. Galériák, képző- és iparművészeti kereskedések, lakberendezési üzletek, könyvesboltok és a “világsajtó boltja” lenne itt. A minőségi vendéglátás, éttermek, cukrászdák, kávéházak, teázók és pubok is a preferált tevékenységek közé tartoznának, kivételt a gyorséttermek jelentenek.

Kizárt viszont az önkormányzat tervei szerint a kerületi tulajdonú helyiségekben a régebben III. osztályúnak minősített italkimérések, kocsmák fenntartása. Nem engednék önkormányzati helyiségekben a használtcikk-kereskedést, például a bálásboltok, a műszaki bizományik megjelenését sem, ráadásul a peep-show-kat, az erotikus üzleteket és a sztriptízbárokat sem látnák szívesen.

Mi lesz a felszíni közlekedéssel?

Az [origo] munkatársai bejárták a főútvonal menti üzleteket, és bár találtak olyan üzlettulajdonosokat, akik örültek a tervnek, az önkormányzati helyiségek bérlői között többnyire nem voltak elragadtatva a kulturális negyed ötletétől.

Akik pártolják a tervet, azok is fenntartásaikat hangoztatták. Aggódnak, hogy mi lesz, ha csökkentik az átmenő forgalmat az úton, és így gyakorlatilag az autósokat kiszorítják a területről, a járókelőket pedig a buszok ritkítása fogja megtizedelni. Erre nagy az esély, hiszen a négyes metró elkészülte után a 7-es buszok kevésbé sűrűn járnak majd a környéken, és a 19-es villamos is idővel a Műegyetem rakpartra kerülhet. A budapesti közlekedésfejlesztések ütemét elnézve ugyanakkor azért nem kell túl gyors változásoktól tartaniuk az üzlettulajdonosoknak…

Vannak tervek arra is, hogy egy-egy sávot elvegyenek az autósoktól – szakértők szerint technikailag és pénzügyileg éppen ez az egyik legolcsóbb megoldás, de a sávszűkítéshez a Fővárosi Önkormányzat döntése szükséges. Mindez azonban nem akadályozza a XI. kerület politikusait – szocialistákat, liberálisokat és fideszeseket egyaránt -, hogy máris a forgalomcsillapított Bartók Béla út arculatát tervezzék.

“A felszíni közlekedést, a villamost nem szabad megszüntetni a Bartók Béla úton, mert akkor könnyen olyan helyzet alakulhat ki, mint a Kossuth Lajos utcában és a Rákóczi úton Pesten, ahol a gyalogosok csak a metrómegállók közvetlen környékén fordulnak meg, és az egész térség lepusztulásnak indult” – mondta az [origo]-nak ezzel összefüggésben Kupper András, a XI. kerületben ellenzékben lévő Fidesz frakcióvezetője.

Aggódnak az önkormányzati boltok bérlői

Az önkormányzati helyiségek bérlőit nemcsak a forgalomcsökkenés sújtja a környéken – ez a gazdasági válsággal, a Szabadság híd sokáig tartó lezárásával és más okokkal is magyarázható -, hanem a képzőművészeti centrumről szóló döntéssel párhuzamos önkormányzati bérletidíj-emelés is megtizedelheti őket. 

Vannak olyan üzletek, ahol portálok átalakítását is előírná az önkormányzat, vagy legalábbis erőteljes nyomást gyakorol a bérlőkre – sőt bizonyos esetekben a saját üzletüket fenntartó tulajdonosokra is -, hogy alakítsák át a bolt megjelenését. A bérlők között akadnak olyanok, akiket szerződésük felbontása fenyeget, de a boltosok többsége attól retteg, hogy nem tudja kigazdálkodni az akár nyolcvan-száz százalékkal is emelni tervezett bérleti díjakat.

Lakos Imre, a XI. kerület SZDSZ-es alpolgármestere ennek kapcsán hangsúlyozta az [origo]-nak: ha valaki vállalja az új tevékenységeket, így képzőművészeti boltot nyit, antikváriumot vagy más kulturális intézményt, galériát indít, akkor nagy bérleti díjkedvezményekre számíthat. Egyébként pedig piaci bérleti díjat kell fizetnie, ami a mostani díjemelés eredménye lesz, az eddig fizetett összeghez képest, amelyek általánosan is kedvezményesnek minősíthetők szerinte.

A Fidesz helyi frakcióvezetője, Kupper András szerint sem tartható állapot, hogy az önkormányzat a piacinál olcsóbban adja át a helyiségeit, aztán a bérlők azt viszont már drágábban adják tovább albérletbe, vagy éppen a bérletre alapított céget adják el új tulajdonosnak.

Tags: , ,