Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

A Hadik kávéházról vitáznak

2010/09/16
By admin
Áron alul kótyavetyélné el a kávézót az önkormányzat? BUDAPEST — Háromszázmilliót bukhat a XI. kerületi önkormányzat a Hadik kávézón – állítja a kerületi ellenzék. Szerintük eddig Újbudának több mint 600 millió forintjába van az újra megnyitott legendás kávéház, és a hírek szerint mintegy 300 millió forintért adnának túl rajta. A bérlő vásárlási jogot kapott az ingatlanra.

 A képviselő-testület csütörtökön dönt arról, hogy 2014-ig meghosszabbítja azt a határidőt, ameddig a bérlő élhet elővásárlási jogával. Az ellenzék szerint azért tolnák ki a határidőt, mert nehezebben jut banki kölcsönhöz a bérlő. Az ellenzéki önkormányzati képviselők azért vitatják az egész ügyletet, mert úgy vélik, Újbuda több százmilliót bukhat az egészen.

A kávézó előtti teret 170 millióból építették át

Az önkormányzat egy 100 százalékos saját tulajdonú cégen keresztül tulajdonosa a kávéháznak, ahol korábban cipőbolt működött. Az önkormányzat 300 millió forintért vásárolta vissza az üzlethelyiséget, 42 millió forintból felújította a homlokzatot is. 170 millió forintból a kávézó előtti teret is átépítették, díszburkolattal borították be, hogy kirakható asztaloknál a szabadban is üldögélhessenek a vendégek. A kávéház kedvéért lezártak egy utcai lehajtót is, nehogy autók furikázzanak a szabadtéri terasz és a kávéház között.

Az önkormányzati cég eredménykimutatása szerint az előző két évben 68 millió forint veszteséget termelt a vállalkozás, amelyet a tulajdonosnak, vagyis az önkormányzatnak kellett állnia. A kifogástalan környezet és a közpénzből ragyogó homlokzat ellenére a bérleti díj kedvezményes, havonta mintegy 1,2 millió forint. Információink szerint ez alig több mint egyharmada a piaci árnak.

– Már az is furcsa volt, hogy külön céget hozott létre az önkormányzat a kávéház felújítására és a bérbeadásra. Talán mert így nehezebben lát rá a képviselő-testület – vélekedett Rétvári Bence KDNP-s képviselő. – Ennél is elgondolkodtatóbb azonban, hogy cégekből álló láncolat épült rá a Hadikra, és mindegyik leveszi a maga hasznát, a testület ellenőrzését megkerülve – tette hozzá Rétvári. – A Fidesz korábban a homlokzatfelújítást drágállotta, és feljelentést tettek – tudtuk meg Kupper András frakcióvezetőtől.

Szerettük volna minderről megkérdezni Molnár Gyulát, Újbuda szocialista polgármesterét is, de egyelőre nem kaptunk választ.
V. J. Z.

Blikk : 2010.09.16

Tags: , , ,