Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Az újbudai Hadik kávéház-ügy: feljelentést tett a helyi Fidesz

2010/09/16
By admin

Milliókat herdáltak el Molnárék. Hűtlen kezelés alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a XI. kerületi képviselő-testület Fidesz-frakciójának két tagja a Legfőbb Ügyészségen, a Bartók Béla úton található Hadik kávéház homlokzatának felújítása kapcsán – tudta meg a Magyar Hírlap Szabó András és Sölch Gellért fideszes képviselőtől.

A már kétszer felavatott, de még mindig zárva tartó újbudai kávéház (Fotó: Leéb Ádám) 

 

Számításaik szerint a beruházást piaci áron 23 millió forintból meg lehetett volna valósítani, ehhez képest azonban a szocialista Molnár Gyula vezette önkormányzat 39 milliót költött a felújításra. Mindez azt jelenti, hogy a kerületet és ezen keresztül a helyi lakosokat 16 millió forint kár érte. A több mint öt éve megvásárolt Hadikot Molnár egyébként már kétszer is felavatta, ennek ellenére a patinás kávéház még mindig zárva van. 

Schneller Domonkos, a Fidesz XI. kerületi szervezete elnökének korábbi tájékoztatása szerint a Hadik kávéház felújítása esetében nem a lakóközösség, hanem az önkormányzat választotta ki a legkedvezőbbet, a három, nyilván előre egyeztetett ajánlat közül. A részadatok is érdekesek: az engedélyezési tervet a környező házaknál háromszázezer forintért, itt majdnem hárommillióért készítették el. Sölch Gellért ehhez hozzátette az állványzat felállításának nyolcmilliós költségét, amely normális esetben nagyjából hárommillió forintba került volna. 

A helyi Fidesz-szervezet mérlegeli, hogy a kávéház tulajdonjoga körüli anomáliák miatt is feljelentést tesz a későbbiekben. Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Hadikot az önkormányzat cége 1,4 millió eurós hitelből vette meg, majd üzemeltetési és bérbeadási szerződést kötött egy másik kft.-vel. Ennek 2011 decemberében opciós joga lesz megvenni a helyiséget háromszázezer euróval kevesebbért, mint amennyibe az önkormányzatnak került, így jelentős kár érheti a XI. kerületet. A KDNP és a Fidesz politikusai tavaly december óta folyamatosan figyelmeztették a XI. kerület szocialista polgármesterét, hogy a megkötött szerződések még sok kárt okozhatnak a cég mögött megbúvó, átláthatatlan offshore cégek hálója miatt, ám Molnárék semmit nem tettek az ügy tisztázása érdekében.

Magyar Hirlap Onlone 2010-08-04

Tags: , ,