Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Hadik kávéház : “a megtérülésig nem kell majd bérleti díjat fizetnie”

2010/09/16
By admin

Az álábbi cikk az adófizető polgárok nyugalmának súlyos megzavarására alkalmas sorokat tartalmaz. Kérem, hogy csak különösen erős idegzetű vállalkozók olvassák el az utolsó bekezdését a cikknek. Az Index cikke következik : 

  

 

Művésznegyeddé alakítanák a Gellért tér környékét

Művésznegyeddé alakítaná a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér térségét Újbuda önkormányzata. Az elképzelések szerint a Bartók Béla úton kávéházak, éttermek, galériák, antikváriumok nyílnának, míg a 4-es metró elkészültével várhatóan korlátoznák a városrész gépkocsiforgalmát. 

Az Újbuda Kulturális Központ döntés-előkészítő tanulmánya című koncepció szerint az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat csak olyan célokra adnák bérbe a jövőben, amelyek a művésznegyed programját szolgálják. A kulturális arculatot gyermek- és diákklubokkal, új könyvesboltokkal, utcai közösségi terekkel, valamint műkereskedésekkel is erősítenék. A jelenleg állami tulajdonú egykori Hadik laktanyát a dokumentum szerint szállodává vagy konferenciaközponttá alakítanák. 

 Hadik 

A projekt szíve a Gárdonyi Géza tér lenne, ahol várhatóan már az idén befejezik az 1930-as évek híres kávéházai között ismert Hadik felújítását. Molnár Gyula polgármester elmondta, hogy a Hadik kávéház, cukrászda és étterem várhatóan a kerület napjára, november 11-ére nyitja meg kapuit. A tervek szerint az épület homlokzatát az eredeti állapotnak megfelelően felújítanák és a kávéház Gárdonyi tér felöli oldalán teraszokat építenének. 

 A program első lépései között szerepel a tér díszburkolása, a “Bartók 32″ galériaház közösségi házzá alakítása, valamint a szemközti Csonka múzeum “publikus funkciókra” megnyitása, az ottani franciaudvar közterületté formálása. Itt alakítanák ki egy pékség profilváltásával és egy használtruha-bolt megvásárlásával az “ízek utcáját”. 

Kosztolányi, Karinthy, Móricz 

A Bartók Béla út Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti szakaszán a jelenlegi 2×2 forgalmi sávot 2×1-esre szűkítenék a 4-es metró 2011-re tervezett megépítése után, ám a dél-budai térség hagyományos közlekedési eszköze, a villamos megmaradna. Több, a Bartók Béla útra futó mellékutcát sétálóutcává alakítanának. A megszűnő parkolóhelyeket pedig mélygarázsokkal váltanák ki. A tanulmány szerint arra törekednek majd, hogy a térség képe egységes legyen és esztétikailag, építészeti stílusában is illeszkedjen történelmi örökségéhez. 

 A városrészben lakott és alkotott például Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és Móricz Zsigmond. A mai Bartók Béla úton lakott Ottlik Géza író, míg a kortárs művészek közül ma is itt él Cseh Tamás zenész, színész. A Hadik kávéház épületének tetőterében élt a XIX. század második felében Csontváry Kosztka Tivadar festőművész. Ezt a műteremlakást ma is művészeknek adják bérbe. 

 A Hadik kávéházat birtokló, önkormányzati tulajdonú kft. ügyvezető igazgatója, Molnár Tibor elmondta, a kerület olyan lökést adna a térségnek, amely hangulatában átrendezi a városrészt, és embereket hoz a sugárútra. A kereskedelem, tetszik vagy nem tetszik, a Bartók Béla útról áttolódott a plázákba, hipermarketekbe – jegyezte meg az igazgató. 

 Elmondta, hogy a kerület a Hadik kávéházat 24 éves bérletre adja át egy kft.-nek; a konstrukció szerint a 200-300 millió forintos beruházás fejében a cégnek a megtérülésig nem kell majd bérleti díjat fizetnie. Így garancia van arra, hogy az ingatlanból nem lesz újra cipőbolt, vagy a kirakatai a belvárosi Kossuth Lajos utca “kísértetboltjaihoz” hasonlóan, nem maradnak éveken át üresen – fűzte hozzá magyarázatul. 

 Index 2008.03.25. 

Tags: , , ,