Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Ilyen lett a Hadik Kávéház és a Szatyor Bár – fotók

2010/09/17
By admin

Négy éve ígéri a XI. kerületi önkormányzat a Hadik Kávéház, Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső egykori törzshelyének újbóli megnyitását. Molnár Gyula polgármester 2009. november 10-én a sajtónak már bemutatta a kávéházat, ám akkor az még nem kapta meg működési engedélyét. A mostani nyitás egyelőre véglegesnek tűnik – miközben kerületi fideszes képviselők feljelentésére a kávéház ügyében nyomozás is indult.

“De hiszen ez egy szatyor!” – kiáltott fel Karinthy Frigyes, amikor először belépett a hajdani Hadik Kávéház alagsorában kialakított bárba és meglátta a falon a gyékényborítást. Az élelmes tulajdonos rögtön magáévá tette a nevet, s nem is kívánt tőle megválni a jelenlegi üzemeltető sem. A napokban ismét megnyílt Szatyor Bár és Galéria nevet viselő helyen már hiába keresnénk a gyékényeket. Van helyette avantgárd művész kávéház eklektikus belső térrel, háromdimenziós térplasztika Adyval és Csinszkával, sőt, egy hatalmas Forma-1-es autó is belóg a térbe.

“Noha egy bohém kávéház kialakítása volt a terv, megcélozva a fiatalabb célközönséget, örömmel vettük, hogy naponta nyitják be az ajtót idősebb emberek, és még tetszik is nekik mindaz, amit látnak” – mondta el a hvg.hu megkeresésére Bosznai Tibor, a hely művészeti vezetője

Fotó: Stiller Ákos     Belső eklektika. Ady és Csinszka egy autóban

A száz százalékig önkormányzati tulajdonban lévő Hadik-Nádor Kft. a Flying Cat Kft.-vel – a margitszigeti Holdudvart is ők üzemeltetik – kötött szerződést mindkét helyiség üzemeltetésére. “Mi már úgy jöttünk ide 2009 novemberében, hogy a korábbi tervek – miszerint a kávéház mellett üzleti megfontolásból pizzázó és sushibár is működne – már meghiúsultak, a korábban megbízott üzemeltető visszavonulót fújt” – árulta el Bosznai.

Fotó: Stiller Ákos     Bohém bár. Fiataloknak készült

 

A klasszikus enteriőrt megtartó kávéház mellett tehát a bár és galéria kialakítása már az ő ötletük volt. A hely zenei, irodalmi, képzőművészeti és más társművészeti programokkal zsúfolt klubként tervezi működését. A tér vizuális kialakítását amúgy egy Babos Zsili Bertalan által vezetett, 15 fős művészcsoport végezte – tette hozzá Bosznai, aki szerint már az is optimizmusra ad okot, hogy a helynek máris 800 facebookos követője van.

Fotó: Stiller Ákos   Hadik Kávéház. Aranyszínű tapéta, Thonet-székek

Nyomoznak a felújítás miatt

“Az önkormányzat elé beterjeszett tervek ellenére sokkal kisebb helyen, a régi Hadik helyén osztozik most maga a kávéház, illetve a Szatyor” – fogalmazta meg kifogásait lapunknak Szabó András fideszes képviselő, aki szerint a homlokzat felújításánál a hűtlen kezelés alapos gyanúja merült fel, ezért feljelentést tettek képviselőtársával, Sölch Gellérttel együtt, ennek nyomán el is indult a nyomozás.

Fotó: Stiller Ákos   Karinthy egykori törzshelye új köntösben. Nem botránymentes

Számításaik szerint a beruházás piaci áron 23 millió forintból kijött volna, miközben az önkormányzat 42 milliót költött a felújításra, a kávéházat, illetve a bárt üzemeltető Hadik Nádor Kft. pedig opciós vételi jogával élve 2011 decemberében olcsóbban vásárolhatja meg az újonnan berendezett kávéházat, mint amennyiért az önkormányzat öt évvel – az ingatlant több százmillió forintos áron vásárolta meg az önkormányzat az egyik cégén keresztül – ezelőtt megszerezte az addigra lelakott cipőboltot.

<VIDEO>

A kerületi fideszes képviselők amúgy sem lelkesednek a látványért. “Retrónak is rossz vicc” – írta Kupper András még januári blogbejegyzésében a bárban tett látogatása után. “A bútorok sokkal inkább egy 70-es években virágzó nagy vállalat (sic!) leselejtezett darabjainak raktárára emlékeztetnek(…). A falon meghökkentő a látvány: Stevie Wonder, a világtalan zenész, rendőrautóval üldözi Adyt és Csinszkát, akik Zsigulin menekülnek” – olvasható a képviselő blogján

Fotó: Stiller Ákos   Vendégek már vannak

Művésznegyed félmilliárd forintból

Több mint félmilliárd forintot nyert el egy pályázaton a kerületi önkormányzat európai uniós forrásból; a pénzt a Hadik-beruházást folytatva művésznegyed és kulturális központ kialakítására költenék.

A már júliusban elkezdődött és jövő decemberig tartó városrész-fejlesztési program keretében a tervek szerint a Bartók Béla úton a Szent Gellért és a Móricz Zsigmond tér közötti szakaszán, valamint a Gárdonyi-szobor körüli utcákban alakítanak ki kulturális városnegyedet. Lesznek új kávézók, éttermek, galériák, könyvesboltok, antikváriumok és a jelenleginél több zöldterület. De a célok között szerepel egy helytörténeti múzeum létrehozása is, újabb kulturális és kereskedelmi célú üzletek kialakítása.

A Gárdonyi-szobor környékén lévő épületek homlokzati felújítása már elkezdődött, ezt eddig 60 millió forinttal támogatta az önkormányzat.

HVG.HU/ITTHON 2010. szeptember 17

Tags: ,