Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Hetvenmillió forintot költ térfigyelő kamerákra a XI. kerület

2010/09/27
By admin

Az Új rend Újbudán elnevezésű, a közbiztonság javítását célzó program első szakaszában a XI. kerületi önkormányzat 70 millió forintot különített el a térfigyelő hálózat fejlesztésére, különös tekintettel a bankfiókok környékére – mondta Molnár Gyula (MSZP) polgármester csütörtökön Budapesten.

A polgármester kiemelte, míg tavaly négy bankfiókot, illetve postahivatalt raboltak ki a kerületben, az idén eddig már három támadás történt, a legutóbbi március 17-én.

Ezért azonnali intézkedésként a kerületi térfigyelő kamerák működését úgy változtatják meg, hogy azok a bankfiókok és -automaták környékét intenzívebben ellenőrizzék, illetve az új kamerák telepítésénél kiemelten kezelik majd ezeket a helyszíneket – tette hozzá Molnár Gyula két bankhivatal közelében, az utcán tartott sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a jelenlegi kamerahálózat a kerületi pénzintézetek 50-60 százalékát fedi le, ezt akarják úgy átszervezni, hogy minden, bankfiók közelében lévő kamera látóterében benne legyen a pénzintézet is.

A polgármester elmondta, hogy a térfigyelő hálózat bővítésén és átszervezésén kívül a program része a közterület-felügyelet, a kerületőrség, a kerületi polgárőrség és rendőrkapitányság összehangolt munkája, főként a járőrözési útvonalak vonatkozásában. A program összesen 170 millió forintos ráfordítást foglal magában, s két éven belül szeretnék elérni a kitűzött eredményeket – fűzte hozzá.

“A bankok elleni támadások a kerületi lakosok pénzét veszélyeztetik, ezért gondoltuk úgy, hogy saját lépéseket is kell tennünk ez ügyben, függetlenül attól, hogy a rendőrség, illetve maguk a bankok miképp intézkednek” – hangsúlyozta Molnár Gyula.

Hozzátette, az önkormányzat körülbelül 120 új térfigyelő kamerára elegendő saját forrásához várják a bankok támogatását, ezért ő maga levélben fordult a kerületben bankfiókot fenntartó pénzintézetek vezetőihez.

Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Bizottságának elnöke elmondta: a sajtótájékoztató előtt az országos és a budapesti rendőr-főkapitánysággal egyeztetett, s a tárgyalásnak várhatóan egy bankok számára írt ajánlás lesz az eredménye. A dokumentum egyebek mellett a biztonsági őrök elhelyezésével, az időzáras eszközök és a videorendszerek használatával kapcsolatos tanácsokat fog tartalmazni – árulta el a szakember.

Közölte továbbá, hogy májusban bevezetnek egy kísérleti riasztási rendszert, amelynek működésbe lépésekor az Országos Rendőr-főkapitányság központjában azonnal megjelenik az érintett bankfiók összes, a rendőrség számára fontos adata, így például az alaprajza vagy a megközelítési útvonalai. A rendszer abban is különleges, hogy emberi beavatkozás nélkül és rendkívül gyorsan, 2-3 másodpercen belül képes riasztani – hangsúlyozta Jakab Péter.

Úgy vélte, mivel az az európai gyakorlat, hogy az állam helyett a bankok maguk gondoskodnak a védelmükről, a kerület programjának támogatásától az érintettek nem fognak elzárkózni. Jakab Péter közlése szerint a térfigyelő kamerák telepítéséhez egyébként a bankoknak nincs joguk, azt az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján csak a közterület-felügyelet teheti meg.

HVG.HU 2009. március 19

Tags: