Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Hivatalosan is megnyitott a Hadik-ház (Video)

2010/09/27
By admin

Megnyitott Kosztolányi, Déry és Karinthy egyik kedvenc törzshelye, a legendás Hadik Kávéház. A Bartók Béla úti vendéglátó ipari egység újjáélesztésének koncepciója szerint két egymás mellett létező, egymást kiegészítő vendéglátóhelyet alakítottak ki, így a klasszikus kávéház és az art café típusú Szatyor Bár jól megfér egymás mellett. A kulturális programokkal is előrukkoló ház ráadásul már a századelőn is kettéosztva működött. 

A megnyitó szolidan, családiasan, mondhatni boldog békeidőkre jellemző hangulatban telt. 

 
 
 
A rendezvény díszvendége, Karinthy Márton is a századelő hangulatát idézte meg beszédében. Arra emlékeztetett, a Hadikban főtt kávéról az a hír járta, hogy elég rossz volt, ezért aki egy igazán jó feketére vágyott, a közeli Gebauer-be küldték. A Hadik a számos kávéház közül mégis legendássá tudott válni törzsközönsége miatt. A színházi direktor azt is elmesélte, Kosztolányiék „lágymányosi pampáknak” nevezték a városrészt, hiszen a budai oldal akkor még jóval kietlenebb képet mutatott.

 

A Hadikról kevesen tudják, hogy már nagy irodalmáraink idejében is két részre tagolódott. Fent klasszikus, polgári hangulatú kávéház, míg a pincehelyiségben amolyan lazább, bohém művésztanya üzemelt. Bosznai Tibor, a Hadik művészeti vezetője elárulta, a ma divatosan csengő Szatyor bár elnevezés sem új keletű, így különösen büszke a hagyományok megtartására. Karinthy Frigyes a pincében működő éjszakai bár gyékényborítását meglátva kijelentette, úgy érzi magát, mintha egy szatyorban ülne. Az akkori üzlettuladonos ráharapott a humoros megjegyzésre, és Szatyor bárra keresztelte a Hadik nagyvilágibb részét. 

A Szatyor bár és Galéria enteriőrjét Babos Zsili Bertalan vezetésével 18 fiatal képzőművész alakította ki, ami már önmagában művészeti alkotássá emeli a vendéglátóhelyet. Az egytől egyig különböző székek, antik asztalok, belógó színes lampionok, falfestmények, és dekorációk meglehetősen eklektikus, de mégis kellemes, vidám atmoszférát nyújtanak. Hol egy hatalmas fáról néznek le ránk fura manók, erdei lények, hol pedig Ady Endre integet felénk egy kereklámpás Zsiguliból. 

A Hadik-ház mindkét szekcióját művészetekkel és kultúrával igyekszik megtölteni az üzemeltető, a Szatyor Galéria rögtön Opánszki Tamás Kávéház éjjel című kiállításával nyitotta meg a helyet. A jövőben mindkét helyen kortárs művészeti kiállítások, irodalmi estek, filmvetítések, koncertek és alternatív színházi előadások várják a betérőket. – Azt hittük, az idősebbek a kávéházba, a fiatalok, művészek pedig a Szatyorba járnak majd inkább. A próbaüzem alatt azonban nagy örömünkre kiderült, nagy az átjárás a két hely között, ami vegyes közönséget eredményez – jegyezte meg Bosznai Tibor. 

(Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. – a szerk.) 

Az Ujbuda TV videoja :Videó lejátszása – Hivatalosan is megnyitott a Hadik-ház

T.D. – ÚjbudaTV (2010. 09. 24.) 

 

Tags: ,