Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Hadik hadilábon

2010/09/28
By admin

Mivel már vagy harmadszor hirdették meg, hogy “mostmáasztántényleg” megnyított a Hadik Kávéház, tegnap lecsekkoltuk – volna. Volna. Fizikailag ugyanis valóban megnyitott egy hasonnevű műintézmény a Gárdonyi-szobor tövében, ám szolgáltatásában, hangulatában aligha.

Ottjártunkkor az újraélesztett Hadik süteményválasztéka három darab szánalmas egyenkrémesre és két szelet zsúrtortára korlátozódott, s kávéválasztékból sem voltak a toppon – miközben áraikkal szinte a Zserbóhoz igazodtak.

A Hadik üzlethelyisége különben is csak imitálja a néhai kávéházi hangulatot. Kicsi és piti. Elsőre érdekesnek tűnhet a selyemtapetta, a falra festett írók-költők csoportképe és a helyiség közepén álló tonettasztalra terített újságok legyezője, de ez nem sokat javít a hely kulisszajellegén. A galériájuk pl. már köszönőviszonyban sincs az alsó szint antik enteriőrével, ráadásul berendezni – több hónapos előkészületek után – sem volt képes a tulajdonosi gárda. Néhány falonfűggő kortárs festmény kivételével üresen kongott.

Nagyon nem értettük, hová lett innen “A” hely? Ennyi tellett hát százmilliókból? Aztán rájöttünk, hogy a (gazdasági) lényeg a kávézócska mögött lévő – legalább háromszor nagyobb területű – Szatyor Bárban keresendő (majd). Annak vadonatúj romkocsma-dizájnja már nagyságrendekkel élőbb és életszerűbb – igaz, semmi de semmi kapcsolatot nem ápol a néhai Hadik legendájával azon túl, hogy annak egykori területét birtokolja.
Vendégeik – akárcsak a sarki hadikocskának - nekik sem voltak. Hisz a választékot ők is a fallal elválasztott minihadikból tudták (volna) csak felvonultatni. Mivel azonban ott pangás volt e téren, hát a Szatyor is csak az italválasztékot tudta becsülettel biztosítani a betérőknek. Bizonyára váratlanul érte az üzenmeltetői Holdudvart a frissen(?) beütött megnyitó. Fájó szívvel, de elléptünk tőlük.

A sarkon töltött néhány percünk alatt vagy három vendégcsoport hagyta el hozzánk hasonló fanyalgással a “komplexumokat”, és nézte értetlenül a be nem fejezett portálfelújítás letört szélű márványlépcsőjét, elrozsdálva hagyott napernyővázát, kilógó neonkábeleit… Visszanéznek tán, ha majd egyszer valóban lesz miért. Vagy inkább akkor se. Fizikailag ugyanis valóban megnyitott egy Hadiknak csúfolt díszletkávézó a Bartók Béla út 36. szám alatt, de küllemében, belbecsében, s nem utolsó sorban szolgáltatásában továbbra is várni kell arra, hogy a Gellért-hegy lábához visszaköltözhessen a – politikai píár terén oly sok pátosszal emlegetni szeretett – múlt század eleji kávéházi hangulat.

Aki viszont addig sem akar sütemény- és kávéválaszték nélkül maradni, az se csüggedjen! Pár lépésnyire a körtér felé mindenkit tele hűtőpulttal és friss kínálattal vár a valóban üzemelő Dr.Gelato. 

Lásd még:
Bartók Béla út - és ami mögötte van

Forrás : Varosjaro.blog.hu  2010.09.20

Tags: ,