Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

A Bartókra költözött a Ráday Galéria

2010/10/04
By admin

A Bartók Béla útra álmodott kulturális sétálóutca terve, megszületése óta számos kritikát, és még több támogatót vonzott magához. A sokáig csak a fejekben létező elképzelés őszre végre megmutatta első hajtásait. Az emberek kávét szürcsölnek a Hadikban, társalognak a Szatyor Bárban és művészetet szívnak magukba a Szatyor Galériában. Legutóbb a Ráday utcában működő kiállító terem folytatta a sort azzal, hogy 13 év után a Bartókra költözött.

          

A neves építészekből, képviselőkből és közéleti személyiségekből tavaly megalakult Társadalmi Érték Testület (TÉT) 2009-ben pályázatot írt ki a Bartók Béla úti üzlethelyiségek kulturális célú hasznosítására. Az itt elhelyezkedő 56 önkormányzati tulajdonú ingatlanból hat helyiséget pályáztattak meg, a kiírásra jelentkezők között pedig olyan neves galériák sorakoztak fel, melyek a belváros népszerű kulturális negyedeiből, a Falk Miksa, a Ráday vagy a Várfok utcából érkeztek.

Molnár Gyula akkor, a kerület polgármestereként azzal magyarázta kezdeményezését, hogy a manapság divatos vásárlási szokások eredményeképp kihalófélben van az utcai társasági élet, a séta, a nézelődés műfaja. A kényelmesebbnek tűnő plázába járás egyre terjed, a Bartók így hamarosan elnéptelenedhet, az üzletek bezárnak, az ingatlanok értéke pedig jelentősen csökken. Az újbudai vezetés úgy gondolta, a negatív tendenciát az útszakaszon működő üzletek profilmódosításra ösztönzésével, sikeres galériák átcsábításával, és hangulatos vendéglátóhelyek létesítésével lehet megállítani. Az önkormányzat ennek érdekében a megemelt bérleti díjakhoz egy kompenzációs rendszert illesztett. Ha az üzlet vállalja a kulturális profil felvételét, a tulajdonos akár 95 százalékos kedvezményt is biztosít számára. A kerület vitrinrendeletet is alkotott, mely szerint minden üzletnek kirakatrendezővel kell megterveztetnie saját portáját úgy, hogy egy kis részében valamilyen művészeti alkotás is helyet kapjon. Mivel a Bartók Béla úti épületek helyi védettség alatt állnak, a portálokat a műemlékvédelmi szakembernek is jóvá kell hagynia.

A Bán Mariann keramikus művész kiállításával felavatott Ráday Galéria még cégér nélkül, de eleganciát sugározva nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. – Rohammunkában dolgoztunk, nem titkoltan azért, hogy elkészüljünk a választások előtti hétre. A polgármester úrnak ugyanis nagy érdeme van abban, hogy a Kulturális Városközpont megvalósítása elindult, és a nyertes galériák megnyithatnak – jelentette ki Faur Zsófia tulajdonos, aki 13 évvel ezelőtt költöztette kiállítótermét a Ráday utcába, amely akkor még pangott az ürességtől. – A bátorságunk annak idején is meghozta gyümölcsét, így bízunk abban, hogy ez a kiváló adottságokkal rendelkező utca is felfejlődik – tette hozzá.

Molnár Gyula polgármesterjelölt is azt hangsúlyozta nyitóbeszédében, egyre biztosabb abban, hogy a kiinduló gondolat megtelik élettel. – Azzal, hogy megújultak közterek, és homlokzatok, megnyíltak kávézók és galériák, hitelessé válik mindaz, amiről eddig beszéltünk. A Ráday Galéria üzenetét pedig különösen fontosnak tartom, hiszen a város egyik művészeti centruma döntött úgy, átjön abba az utcába, ahol még csak most kezdődnek a változások. Úgy látom, az emberek jövőt látnak a Bartókban – mondta el a jelölt. Az új galériatulajdonosok vállalták, hogy a pályázatban foglalt tevékenységet ez év végéig megkezdik, és megnyitják üzletüket.

(Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. – a szerk.)

T.D. – ÚjbudaTV (2010. 09. 30.)

Tags: ,